Nordentur til Nordre Värmland

8. og 9. mai 2004


Foreningen Norden Oslo og Akershus hadde invitert til Nordentur til Nordre Värmland denne helgen i begynnelsen av mai. 50 Nordenvenner fra Oslo, Bærum, Skedsmo, Rælingen, Ullensaker og Auskog Høland ble samlet i en moderne turbuss og fraktet gjennom spennende områder både i Norge og Sverige.

Siste stopp for oppsamling av deltakerne var Lillestrøm. Herfra gikk turen gjennom Fetsund og Bjørkelangen østover mot Magnor. Ernst Gran var en fantastisk guide gjennom  dette området som for mange av deltakerne var et ukjent område. Hans fantastiske lokalkunnskap gjorde denne delen av turen til opplevelse. Før vi ante det hadde vi kommet fram til Magnor Glasverk hvor det ble en kort stopp før vi fortsatte over Charlottenberg og videre inn i det Svenske Värmland. Etter Magnor hadde Elisabeth Tirkonen overtatt guidingen, og hun gav oss mye informasjon om det landskapet vi kjørte gjennom og denn Finne-kuturen som var den røde tråden gjennom denne turen.

Etter å ha kjørt gjennom Fryken til Torsby, ankom vi Sahlstrømsgården hvor vi spiste en god lunch. Det var godt å strekke på beina og få litt mat og drikke her.

Sahlstrømsgården er et stykke svensk kultur og kunsthistorie. Gården er fyllt av minner om merkelige kunstnerskjebner og sterke personligheter. Her levde de tre kunstnersøsknene Anna, Bror og Ida Sahlstrøm.
Gården er veldig godt bevart og er en opplevelse som anbefales.

             (Klikk på bildene og de blir større)

Etter en fantastisk omvisning og historiefortelling (en utrolig engasjert og kunnskapsrik guide) inne i hovedbygningen gikk vegen videre til Torsby Finn-kultursentrum. Det er et museum hvor mye av historien rundt Finneinnvandringen og Finnekulturen både på svensk og norsk side er bevart. Også her fikk vi en levende innføring i de innvandrede finnenes liv på Finnskogen.


 


Jeg anbefaler å klikke på de linkene jag har lagt inn ovenfor for å lese mer om Finneinvandringen og hvordan de livnærte seg.

    

Etter omvisningen på Torsby Finn-kulturcentrum gikk turen tilbake gjennom Torsby, langs Fryken til Quality Hotel Selma Lagerløf, hvor vi skulle tilbringe kvelden og natten. Her ble det servert middag og det ble samlet til en Nordisk aften sammen med våre svenske verter. Det ble mye og god mat og det ble svenske kulturinnslag. Og ikke minst,  det ble et hyggelig sosialt samvær.

Søndag morgen var vi tidlig oppe og reiste videre gjennom Torsby nordover til Heidruns Bok & Bildkafe som var et spennende sted. Et litt merkelig hus med en grønfarge som du garntert legger merke til. Dikteren Bengt Berg driver stedet som en kafe, med hjembakt brød og andre godsaker. Han fremfører dikt, både egne og andre's på en måte som gjør at du lytter. En flink forteller som det er verdt å oppleve.
Stedet ligger ved veg 45 i Fensbol, ca 10 km nord for Torsby.

I Bokkafeen er det også en liten bokhandel der du får kjøpt bøker og CD-er av Bengt Berg og andre svenske forfattere og diktere.

            

Etter denne opplevelsen bar det i retning Norge. Gjennom den svenske delen av Finnskogen over på den norske siden til Grue. Her er et naturbilde fra et sted på den turen.

I Grue stoppet vi for et besøk på Finnetunet. Og igjen opplevde vi en engasjert og kunnskapsrik guide.
Han gav oss en levende skildring av hvordan livet var på Finnskogen. Det ble fortalt om svedjedyrking, røkstuer og trangboddhet. Men det ble også fortalt historier om enkeltpersoner som hadde levd på den tiden, og som hadde markert seg på noe vis. (1600-talet). De eldste stuene på Finnetuet er fra ca. 1700.

Klikk på de små bildene, så blir de store.

        

Etter en kort kaffepause fortsatte turen til Snoka Miljø, det er et litt spesielt sted øst for Kongsvinger. Her spiste vi lunch og slappet av litt før hjemreisen. Snoka Miljø er både selkapslokaler og butikk. Selskapslokalene byr på et særdeles hyggelig miljø. Og i butikken kan du få kjøpt det meste av interiør og gaveartikler og også møbler. Vareutvalget variere med bl.a årstiden.
Her fikk vi også en liten pianokonsert ved en av våre turdeltakere. Veldig bra!

Her er noen bilder fra Snoka.


 


                

Etter dette gikk turen gjennom Kongsvinger mot Kløfta og tilbake til Lillestrøm og Oslo.

Wenche og jeg har hatt en fantastisk tur. En stor takk til Elisabeth Tirkonen og Ernst Gran som har ledet oss gjennom et område og en historie som vi ikke visste så veldig mye om fra før. Takk også til alle de andre deltakerne for et særdeles hyggelig selskap. Vi gleder oss allerede til nest vår og håper det blir ny tur da.