Til hovedsiden      Karpathos  Til hovedsiden

En Gresk ferieøy som vi forelsket oss i.

Her er vi på en av de hyggelige tavernaene ved strandpromenaden i Pigadia (Karpathos by)

Endelig skulle dra på en sydentur sammen. Vi hadde begge vært i Spania tidligere, men denne gangen ønsket vi å prøve Hellas. En av de Greske øyene fristet. Men vi var sent ute. Tenkte på en "hoppe på tur". Men etter å ha studert reisekataloger fra flere selskaper og undersøkt hva som var ledig, bestemte vi oss for å velge den vesle øya Karpathos. Der skulle det være mindre turisme enn på de fleste andre øyene, og øya skulle i følge beskrivelsen være veldig Gresk. Vi valgte hotel Venezia. Det ligger ca. 3 km fra sentrum i Pigadia (hovedbyen på øya). Det angret vi ikke på. Hotellet var veldig koselig og hadde et veldig hyggelig vertskap. Veien inn til Pigalia, som vi først syntes var litt lang, ble en fin spasertur hver kveld. Vi skal tilbake til Karpathos, og da skal vi bo på hotel Venezia.

Her er utsikt over bassengområdet. Vi tilbragte mye tid her, men vi var også på stranden som bare låg 100 m unna.

Vi spaserte inn til Pigadia hver kveld. Prøvde mange forskjellige tavernaer og restauranter. Mange av de var veldig koselige med hyggelig betjening og god mat. Men et sted, på veien inn til byen, ble likevel vårt favorittsted. Mediteranian House er en familiedrevet restaurant med både gresk og internasjonal meny. Litt dyrere enn mange andre steder, men det var verdt det. Bl.a. var det en opplevelse å se hvordan kelneren tilberedte en spesiell flambert Irish coffee.

Siste kvelden på Mediteranien House (Our favorite restaurant)

Her lages det Irish coffee (Mediteranien House spesial)

Karpathos byr på flere spennende turalternativer. Du kan velge noen av de arrangerte turene som de ulike turarrangørene byr på, eller du kan leie bil og utforske øya på egen hånd. Vi valgte guidede turer denne første gangen, men vi vil nok prøve oss på egen hånd neste gang. En tur som absolutt kan anbefales er en båttur fra Pigadia til Tiafani, og buss derfra opp i fjellene til Olympos. Båtturen er jo deilig avslappende i seg selv. Tiafani er også en herlig liten fiskerlandsby med små tavernaer langs strandkanten. Men den største opplevelsen var Olympos. Det er en fjellandsby med ca. 600 innbyggere hvor tiden har stått stille i flere hundre år. Byen ble anlagt for å beskytte befolkningen mot de båtfarende Tyrkerne som herjet i området. Den ligger slik til at den er usynlig fra sjøen. Bare noen vindmøller syns og ser ut som et fetningsverk fra sjøsiden. En stupbratt fjellside gjør byen uinntagelig fra sjøen. Byen er kvinnestyrt. Mennene måtte dra ut i verden for å tjene penger, mens kvinnen var igjen hjemme for å stelle hus, barn og hjem. Det er også den eldste dattera i familien som arver hus og hjem. Det er ikke mulig å kjøre bil inne i byen. Trange smug og mange og bratte trapper gjør et en må ta seg frem til fots. Byggematerialer og andre forbruksvarer må bæres eller fraktes på muldyr. Brødbaking, klesvask og annet utføres på samme måte i dag som for 200 år siden. En fasinerende by som bare må oppleves.

Her er noen bilder fra turen til Olympos:

Karpathos er ikke er ikke øya du reiser til hvis du er ute etter discoteker og festing. Muligheten er der selvfølgelig. Men øya by først og fremst på opplevelser av andre typer. Bading, mat, folklore, kultur og fremfor at fred og ro. Øya byr på mange badestrender, både store og små. Lengste stranda er ved Pigalia (4 km lang). Den har noe grov sand og er litt steinete, men ellers bra. For å komme til de andre strendene bør du leie bil. Men til gjengjld er det mange å velge mellom. Det er ganske lett å finne en usjenert liten vik hvor du nesten kan være helt aleine.

Oppe i fjellene og også ved kysten finner du mange små idylliske landsbyer som alle har sitt særpreg, men som likevel har mye felles. Særpreget er skapt av at de i mange hundre år har ligget relativt isolert fra hverandre.
En busstur med guide til noen av disse byene kan anbefales. Da får du enkelt med deg noe av historien til hvert enkelt sted, og en slik tur kan danne et grunnlag for senere utforsking på egen hånd.

Nedenfor er et lite knippe bilder fra en slik busstur.


 

God tur til Karpathos!