Karpathos 2004

(Til hovedsiden)

Et gjensyn med vårt sydenparadis i Hellas.
 

Da vi reiste fra Karpathos 29.08.2002 bestemte vi oss for at hit skulle vi tilbake, i alle fall en gang til. Siden da har vi gledet oss til gjensyn med øya Karpathos, byen Pigadia, Venezia Bungalows, restaurant Medterranian House, middelalderbyen Olympus og mye mye mer.

15.08.2004 satt vi endelig igjen på flyet som skulle bringe oss til denne greske øya som vi var blitt så glade i. Vi var veldig spente på om det var det samme Karpathos vi ville møte også denne gangen. Var det samme mannen som stod i poolbaren på Venezia? Var det den samme søskentrioen som fortsatt drev Mediterranian House? Var øya forøvrig den samme? Ville vi bli like begistret for kveldene inne i Pgadia? De mange små tavernaene og barene? Butikkene? Menneskene? Atmosfæren? Idet hele tatt?

Vi landet på flyplassen med det knøttlille terminalbygget ca. 45 min før oppsatt landingstid. Varmen slo mot oss akkurat like dan som for 2 år siden. Det var en sky på himmelen, men det var den eneste vi såg i løpet av de 14 herlige dagene. Etter noe venting på baggasjen, ble vi møtt av en meget hyggelig Vingvert, som plasserte oss i bussen som skulle bringe oss til Venezia Bungalows. Der ble vi møtt av den samme koselige vertinna som for 2 år siden, og den samme meget serviceinstilte barverten som vi møtte for 2 år siden.

Dette lovet godt for fortsettelsen. Vi fikk raskt installert oss i leiligheten og fikk plukket fram badetøy og annet som vi ville få bruk for de neste 14 dagene. Her gjaldt det å få av seg de lange buksene, skjorte, genser og annet som vi hadde reist i fra Norge. Vi måtte ut og finne vår plass ved bassengkanten og begynne å nyte sensommerferien, badevannet og noen av de enkle smårettene som barverten kunne by på. Her var alt som da vi reiste 2 år tidligere. Nå visste vi at vi ville få en like fin ferie denne gang, og vi ante vel allerede at hit vil vi tilbake enda en gang.

Vingreiser hadde denne gangen lagt sitt velkomsttreff til restauranten Mediterranian House. Dette var vår favorittrestaurant sist vi var på Karpathos. Det var derfor med spenning vi tok turen dit denne første kvelden. Var det de samme som drev restuaranten nå som sist? Og var maten, servicen og atmosfæren den samme?
Det var full klaff. Alt var som før. Og etter å ha vist fram en utskrift fra vår hjemmeside, med bilder av Nikos (han til høyre på bildet nedenfor), var kontakten knyttet.


Restaurant Mediterranian House drives av søskentrioen Manolis, Zoi og Nikos

På samme måte som for 2 år siden var det vanskelig å gå forbi denne restauranten. Det ble vår favoritt også denne gangen. Men av flere forskjellige retter som vi prøvde, var det spesielt en rett som kombinerte kylling og scampi som falt i vår smak. Det var bare så utrolig godt. Kanskje ikke spesielt Gresk, men utrolig godt. Og så måtte vi enda en gang oppleve tilberedelse og smak på den spesielle Mediterranian House Spesial. Som er en variant på Irish coffee, flambert.
At denne restauranten er populær blant nordmenn var tydelig. Vi hørte mye norsk språk og mange av de samme ansiktene dukket opp alle de gangene vi var der. Noen ble vi også litt kjent med etterhvert.

Men selv om Mediterranian House er spesiell for oss, så måtte vi jo prøve andre steder også. Og det er mange restauranter og tavernaer i Pigadia som serverer god mat. Stemningen og servicen er også meget bra på mange av de. Og atmosfæren er selvfølgelig forskjellig fra sted til sted. Vi har vel knapt funnet noe sted hvor vi ikke kan tenke oss å gå tilbake til.

En av de litt finere restaurantene er Restaurant Arhontiko. Den ligger inne i selve Pigadia. Fra terrassene i 2. etg. kan du se ut over havet og deler av den lange stranda, hvis du kommer dit før sola går ned bakom fjellene og mørket faller på.

På Arontico var det denne sommeren en meget hyggeli svensk kelner, med det "meget svenskklingende" navnet Carlos.
Vi hadde fått et tips om denne kelneren av et annet norsk par som vi traff på Mediterranian House. Han loset oss trygt gjennom menyen og klarte å overtale oss til å prøve dagens fiskerett. Og det angret vi ikke på. Vi hadde vært litt uheldige med våre forsøk på fiskeretter forrige gang, men denne var fantastisk. Og servitøren rensket bort det meste av beina i fisken i det han serverte.

Dagen etter var vi igjen på Arontico. Men denne gangen var det etter initiativ fra et norsk par, Arne og Tatjana, som hadde fått med seg ytterliger 2 norske par. Dermed var vi 4 norske par som spiste middag og hygget oss sammen denne kvelden. Noen skulle reise dagen etter, mens vi andre hadde enda en uke til rådighet.


Unni og Martin Kolberg, Marit og Terje Hofgaard, Arne Sæter og Tatjana Gundersen, Ole og Wenche Bele
spiser middag og koser seg på restaurant Arhontiko.

Andre resturanter som vi også kan anbefale er bl.a. Maxim Taverna i enden av strandpromenaden. Den drives av en far og en sønn som vi desverre ikke har navnet på.
Mike's restaurant ligger i en sidegate fra Pigadias mest travle handlegate. Det er Mike selv som styrer serveringen og er en humørspreder blant gjestene. Er du i tvil om du liker dagens anbefalinger, tar han deg gjerne med på kjøkkenet og viser hvordan det tilberedes.
Ved siden av Mike's ligger Restaurant Sokaki, som også er verdt et besøk.

Etter middagen tilbragte vi ofte resten av kveldene på Akropolis Bar. Det er Pigadias eldste bar i kontinuerlig drift. Omtrent ved midnatt hver kveld traff vi her igjen vår svenske kelner fra Arhontiko. Her fortsatte han i ny jobb som discjokey. En av bartenderne snakket en masse norske ord, men vi er ikke så sikre på at han skjønte alt han selv sa.
 
 

Karpathos er ikke bare mat og drikke.
Den største turistatraksjonen på øya er middelalderbyen Olympus. Her har tiden stått stille i flere hundre år. De fikk f.eks. ikke elektrisitet i byen før midt på 1980-tallet.

Vi har skrevet noe mer om Olympos på den delen av hjemmesiden vår som omhandler ferien 2003. Har likevel tatt med noen flere bilder fra denne spennende lille landsbyen.

Og til slutt noen bilder fra "handlegata" i Olympos.

Lei en bil og utforsk litt på egen hånd.
Den enkleste måten å komme litt rundt på øya på, er å leie en bil eller scooter. Vi leide en liten bil. Første dagen reiste vi til en herlig liten badesrand som heter Kira Panagia. Den ligger lunt til på nordøstsiden av øya. Litt småsteinete strand, men fint å bade og stille og fredelig å ligge der å sole seg. Og en ganske tøff natur omkring. Veien ned dit er både bratt og svingete, men helt grei å kjøre. To tavernaer gir mulighet for både en god lunch og forfriskninger forøvrig.  Bildene nedenfor er tatt litt sent på dagen, etter at deler av stranda er i skygge.

Den andre dagen reiste vi på en rundtur på den sørlige delen av øya. Det er den delen som er best utbygd med asfalterte veier. Skulle vi kjørt på grusveiene lenger nord på øya måtte vi leid en jeep. Men veiene på den sørlige delen er tøffe nok de. Vi fikk et råd fra et annet norsk par at vi burde kjøre "med sola" rundt denne delen av øya, for da ble vi liggende på innsiden av veien i de bratteste fjellsidene. Og bratt var det. Stupbratt ned fra veien som enkelte steder gikk 4-500 m oppe i de stupbratte fjellsidene og rett ned i havet. Veiene var gangke nybygde og asfaltert, men uten autovern. Morsomt å ha kjørt de veiene, men det anbefales ikke hvis du har veldig høydeskrekk. Da er det kanskje godt å vite at du trenger ikke å kjøre nordsiden av øya. Det er mange fine steder og flere strender hvor du kan bade på sørvestsiden av øya. Vi tok få bilder på denne turen, men vi tar med et par bilder fra fjellandsbyen Menetes som kan sees fra hovedbyen Pigadia.

På denne turen var Menetes den første byen vi passerte. Videre var vi innom Arkasa, fiskerlandsbyen Finiki, Lefkos og Mesochori.
I Lefkos stoppet vi og spiste lunch og badet. Her er det flere bra fiskerestauranter og badestrender. Vår kelner anbefalte sine fiskekaker som han påstod var bedre enn de vi lager i Norge. Akkurat det kan vel diskuteres, men godt  var det. Her kan du velge badestrand etter hvilken vindretning det er. Et par av strendene er også blant de beste på hele øya.

Tredje og siste dagen vi hadde bil reiste vi på badetur til Amopi. Her finner vi den aller fineste stranda. Fin hvit sand og langgrunt. Ypperlig for de som har med seg barn. Rundt dette strandområdet har det og blitt en del hoteller etterhvert. Men den ligger noen km. sør for Pigadia, så du må inn dit for å finne noe særlig utvalg av butikker. Men selve strandområdet likte vi så godt at vi tok buss dit dagen etter at vi hadde levert bilen. Det er flere tavernaer der hvor du kan få kjøpt mange forskjellige lunchretter og middager.

Så var vår sydenferie 2004 over.
Før denne ferien sa vi at: neste gang må vi prøve et annet sted. Men akkurat nå har vi bare lyst til å reise tilbake til Karpathos også neste gang. Vi har funnet et sted hvor vi trives, så hvorfor da reise et annet sted hvor vi kanskje ikke trives så godt.

Hvis du er ute etter et rolig sted med en fin atmosfære, hyggelige mennesker og god mat, så reis til Karpathos.

God tur!