I Smøla kommune                                                    (Til hovedsiden)

ligger Edøya  -  vårt ferieparadis i Norge.

Edøya er den nest største av øyene i Smøla kommune på Nordmøre.
Kartet nedenfor viser nærmere hvor øya ligger.

<<<<<<<<<

Steinbukta ligger på sørsiden av Edøya med utsikt mot Edøyfjorden med Tronheimsleia hvor bl.a. Hurtigruta og et stort antall turistbåter passerer om sommeren.

og her kan du se utsikten


 

Edøya er den nest største av mer enn 3000 øyer i øykommunen Smøla på Nordmøre. Øya er ca. 8 km lang og ca. 1,5 km på det bredeste. Noe av det særegne med øya er at den i sin helhet er bygd opp av bergarten konglomerat, som er en slags sammenstøpning av små og store steiner og sand. Svært mange besøkende har tatt med seg en bit av denne bergarten som en souvernir fra øya. Det ligger mye historie i øya. Mange fornminner fra vikingtiden og tidligere tider finnes på øya og på naboøya Kuli. Fornminnene er nok mer synlig og bedre dokumentert på Kuli, hvor bl. a. "Kulisteinen", en runestein fra før år 1000 er verdt et besøk.

Det mest kjente og synlige minnesmerke på øya er Edøy gamle kirke. Det er ei steinkirke fra 1190. Det er i vakker kirke som ligger særdeles pent til på en liten høyde med utsikt mot Edøyfjorden. Hvert år siden 1990 fremføres det et utendørs skuespill, "Fru Guri av Edøy", hvor historien er lagt til tiden før og under byggingen av denne vakre steinkirka. "Fru Guri av Edøy" eller "Gurispelet" som det også blir kalt, er et vakkert stykke skuespill med mye stemningsfull musikk som absolutt anbefales.

På sørenden av øya finnes mange bunkerser og kanonstillinger fra siste verdenskrig. Tyskerne hadde et stort "batteri" her ved innløpet til "Tronhjemsleia". Fra dette anlegget ble det også senket skip på Edøyfjorden.

Det er ingen industri eller handel på øya i dag, bortsett fra en kiosk på fergekaia. Edøya er det stedet du går i land når du reiser til Smøla. Tidligere var det 2 krabbefabrikker og fiskemottak på øya, men disse er nedlagt. Det som gjenstår er jordbruk og noe fiske. Det er gode fiskemuligheter både ved denne øya og ved Smøla forøvrig.

Tidligere var det også en statsdrevet forskningsgård for sau på øya. Det er her Ole har vokst opp. Den er nå i privat eie, men det drives ikke lenger med sau.

Mer om Smøla kan du finne på hjemmesidene Smøla, the wacation island eller Smøla kommune. En side om Veidholmen, helt ytterst i havgapet, er også verdt et besøk. HVis du virkelig vil boltre deg i bilder fra Smøla, kan du gå inn på http://www.kvalvik.no/smola/
 

Her finner du noen flere bilder fra Edøya.